Kuidas moos kommi sisse saab?

12.02.2010 @ 8:08:55 | Aarne Toompark | 9 kommentaari

KalevEks seda kommi ja moosi k├╝simust teavad k├Áik ja on seda isegi naljaviluks teistelt k├╝sinud. Kuna kiire googeldamine sellele k├╝simusele vastust ei anna siis otsustasin selle l├╝nga nii enda kui mitmete teiste teadmistes parandada.

Kui k├╝simus puudutab komme, siis k├Áige lihtsam on k├╝sida nende k├Ąest, kes komme teevad. K├╝sisin j├Ąrele ja siin on Kalev Chocolate Factroy peatehnoloogi selgitus, kuidas moos kommi sisse saab:

Keeduseadmetes valmistatakse karamellimass (suhkrust, gl├╝koosisiirupist, maitse-, l├Áhna- ja v├Ąrvainetest), mis keetmise j├Ąrel on kuum, plastiline ja elastne, ning sellest saab h├Álpsalt kompvekke vormida.

Eraldi seadmetes keedetakse valmis┬á t├Ąidis- moos (suhkrust, gl├╝koosisiirupist, hoidistest, maitse-ja l├Áhnainetest).

Kui karamellimass on jahutatud temperatuurini 80-90┬░ C, moodustatakse sellest koonusekujuline rull, mille laiemast osast pumbatakse rulli keskele toru kaudu moosi.

Karamellirullist venitatakse pidevalt maha j├Ąmeda n├Â├Âri ehk voolikukujuliselt massi, ning selle keskel jookseb pideva peenema joana t├Ąidis ehk moos.

Voolikust omakorda vormitakse v├Ąlja kompvekikujuliste vormidega (kaks pooliku kommi kujulist kausikest- vormi, mis seadmes kokku liiguvad ja terve kommi kuju moodustavad)┬á vormimisseadmes karamellid.

Vormimise momendil on mass ja moos soojad, elastsed. Peale vormimist karamellid jahutatakse , need muutuvad struktuurilt klaasjaks ja pakitakse.

Ma olen alati arvanud, et see just kuidagi niimoodi v├Áiks k├Ąia. :)

Moraal: kui sa midagi ei tea, siis k├╝si ├Áige inimese k├Ąest. Tavaliselt, aga mitte alati,┬á saab ka rumalale k├╝simusele asjaliku vastuse.

Minu poolt igatahes suuremad t├Ąnud ja tervitused Kalevi inimestele kiire vastuse eest!

  1. 9 kommentaari postitusele "Kuidas moos kommi sisse saab?"

  2. Ma arvan, et antud kirjutise n├Ąol on lihtsalt tegemist suurt├Â├Âsturite h├Ądise katsega laiu rahvamasse maha rahustada. Kommide ja Moosi Suur Saladus ei saa ju ometi nii lihtne olla!
    Arvata on, et kusagil salaarhiivides on kirjas ka autentsed andmed selle kohta, kuidas moos TEGELIKULT kommi sisse saab.
    The Truth Is Out There! ;)

    kirjutas drBarman 12.02.2010 @ 11:36

  3. Kas t├Áesti v├Áib m├Áni firma ebaeetiline olla ja niisuguse pettuse peale v├Ąlja minna? Mina k├╝ll ei usu.

    kirjutas Aarne 12.02.2010 @ 12:08

  4. tegelikult m├Ą├Ąritakse moos karamelli v├Ąlispinnale ja siis keeratakse komm lupsti pahupidi.

    kirjutas telc 12.02.2010 @ 12:09

  5. V├Áib-olla oli moos juba enne seal…?

    kirjutas Henrik Aavik 12.02.2010 @ 13:08

  6. Kui moos juba enne seal (kommi sees?) oli, siis ta pidi ju ikkagi siina kuidagi saama. Mina igatahes usun seda, mida mulle Kalevist ├Âeldi.

    kirjutas Aarne 12.02.2010 @ 14:51

  7. ja nii magabki moos kristallkirstus nagu Lumivalgeke ja ootab magusat musi, et ellu ├Ąrkata. :)

    ma kujutasin ette, et see karamell-mass sinna ├╝mbere kuidagi rullitakse v├Ái keerutatakse. et algul on moosirullit├Ąpike ja siis hakatakse tema ├╝mbere karamellmassi kasvatama, rullides.
    tegelikult karamellik├╝lg paljastab meetodi, enamusel on v├Â├Âkoht ju :)

    kirjutas tiia 13.02.2010 @ 12:03

  8. J├Ąrsku tahad ka A Le Coq┬┤i v├Ái Saku rahva k├Ąest p├Ąrida, kuidas humal ├Álle sisse saab? Aga pea siis vastu, et Sa ajaveebniku terviklikkuse ja l├Ąbipaistvuse vastu ei eksiks :-P

    L├Ąbipaistvuse huvides: k├Ąesolevat kommentaari kirjutades manustan oma raha eest ostetud Alexanderi ├Álut pintilisest purgist.

    kirjutas Larko 13.02.2010 @ 14:37

  9. Ma vaataks oma silmaga j├Ąrele ja kirjutaks aga majas pole praegu tilkagi ├Álut.
    Niisugune kurb olukord tuleks muidugi likvideerida aga siis ei l├Ąhe j├Ąlle selle kirjutamisega paremini.

    kirjutas Aarne 13.02.2010 @ 15:05

  10. Isegi mina suutsin Tallinnast lahkudes end piisava ├Állekogusega varustada, mis veel enne Helsingisse j├Áudmist suuremaks saab. Kirjutada aga j├Áuan hommegi kui seda v├Ąga vaja.

    kirjutas Larko 13.02.2010 @ 15:35

Kommenteeri postitust