Dr. Toompark askeldab köögis: kuidas valmib maitsev söök

06.08.2006 @ 12:45:41 | Aarne Toompark | 5 kommentaari

Maitsva söögi saladus peitub eelkõige õiges valmistamistehnoloogias ja kõigis retseptis määratud koostisainete kasutamises. Kui kodus ikka kartuleid ei ole, siis jäta kartulipudru valmistamine mõneks teiseks korraks. Kui riivi ei leia muude köögiriistade hulgast, siis riivjuustu valmistamine noaga ei anna õiget tulemust. Pole suuremat vahet, kas valmistad praekartulit või võiga praetud linnumaksa röstitud piiniaseemnetega rohelise salati padjal, need kaks põhinõuet ja tõde kehtivad ikkagi.

Maitsev toitPaljud söögivalmistamised luhtuvad juba alguses, kuna retsepti esimene rida ütleb "Võtke üks puhas kauss". Täna me niisuguseid juhtumeid ei arvesta. Eeldame, et maitsva söögi huvilisel on kõik vajaminevad toiduained ja köögiriistad olemas ning ema lubas neid ka kasutada.

Vilunum söögivalmistaja teab paljusid retsepte peast. Algajal soovitaksin siiski kokaraamat köögiriiulil õige koha pealt avatuna hoida et vajadusel kiirelt abi leida. Kui kokaraamatut käepärast pole siis aitab kas internet või telefonikõne vanaemale. Kokaraamatu puudumisel on internet ja vanaema kõige kindlamad allikad kust retseptide või toiduvalmistamise kohta nõu küsida.

Maitsev toitSeomegi nüüd põllepaelad kinni ja hakkame pihta. Hoolikalt kõiki retseptis toodud koguseid ning õpetusi järgides valmistame toreda ja maitsva toidu. "Maitsva" on märksõnaks. Retsept ei ole naljaviluks kokku pandud. Kui seal on kirjas, et toitu tuleb maitsestada, siis tuleb seda ka teha. Mingid niisugused väited, nagu näiteks "soola võib ju pärast juurde panna" või "pane ise pipart juurde" ei ole õiged. Need on sama jaburad, kui soovitus supile hiljem kartulit juurde lisada. Nii ei tohi teha.

Kui toit on valmis on aega lauda istuda ning valminud hõrgutisel heamaitsta lasta. Polnudki ju nii keeruline?

Tulles tagasi esimese lõigu juurde, maitsva toidu saladus peitub õiges valmistamistehnoloogias ja kõigis retseptis määratud koostisainete kasutamises.

Head isu!

  1. 5 kommentaari postitusele "Dr. Toompark askeldab köögis: kuidas valmib maitsev söök"

  2. Millal siis Dr. Toomparki MAITSVAID roogi proovida saab?
    Oled siin kõva mees targutama, aga pere ootab näljas.

    kirjutas Merle 07.08.2006 @ 15:49

  3. No minu õpetuste järgi peaks ka vähesema söögivalmistamiskogemusega inimene maitsva toidu valmis saama. Siiani on kõik minu tehtud toidud väga maitsvad olnud. Eriti muidugi need, mis ma siis valmistan, kui ma üksi kodus olen. :)

    kirjutas Aarne 07.08.2006 @ 16:05

Kommenteeri postitust