Dr. Toompark askeldab köögis: kuidas teha maitsev kook.

24.04.2006 @ 15:18:20 | Aarne Toompark | 1 kommentaar

Laupäeval kuulsin pealt vestlust, kuidas üks naisterahvas küsis teiselt koogiretsepti. Olin siiani olnud arvamusel, et iga inimene teab, kuidas valmistada maitsev kook. Selgub, et nii lihtne see siiski ei ole. Mõnele inimesele on koogivalmistamine suur müsteerium. Kindlasti on kusagil olemas inimesi, kella jaoks isegi koogi söömine võib tõsist peavalu valmistada. Seda olukorda proovingi nüüd käesolevas postituses muuta.

  • Lühidalt võib koogi valmistamise jagada järgmisteks etappideks:
  • Vajalike materjalide ning vahendite valmis seadmine.
  • Taigna valmistamine.
  • Küpsetamine.
  • Lõplik viimistlus.
  • PIDU!
  • Koristamine.

Seome põlle ette ja siirdume kööki.

Esimene etapp: ettevalmistused.

Köögis paneme vajalikud koostisained (jahu, munad, õli, suhkur, jne) lauale ritta. Otsime kapist välja ühe suure kausi ning panni või koogivormi. Valiku panni ja koogivormi vahel otsustab valmistatava koogi tüüp. Plaadikoogi jaoks sobib paremini plaat ning tordipõhja või keeksi jaoks koogivorm. Osavam küpsetaja mõtleb ka koogi kattele. Kas kate tuleb samuti koos taignaga ahjus küpsetada või lisatakse see hiljem valminud koogipõhjale? Kui suurt kooki on vaja? Maitsva koogi puhul on oluline, et kook oleks võimalikult suur. Maitsvale koogile leiab alati sööjaid ning ka suur kook saab täielikult söödud.

Kui kõik vajalikud materjalid ning vahendid on lauale rivistatud on aeg alustada teise etapiga.

Teine etapp: taigna valmistamine.

Purustame mõned munad (vastavalt retseptile) ning vahustame need eelnevalt lauale rivistatud kausis. Segame juurde teised taigna komponendid. Lihtne, kas pole? Kui tainas on segatud, siis tuleks meeles pidada, et mõned taignad vajavad enne küpsetamist kausis seismist. Mõnedel taignastel on omadus kausis kasvada, aga see on ju ainult hea - mida rohkem tainast, seda rohkem kooki sellest saab.

NB! Mida vähem taigna tegemisel köögis läbustada seda lihtsam on kuues etapp: koristamine!

Kolmas etapp: küpsetamine.

KoogivormLülitame küpsetusahju sisse ning reguleerime soovitud temperatuurile. Mõtleme veelkord järele, millist tüüpi kooki me vajame. Nüüd on veel viimane võimalus oma algset otsust muuta. Kühveldame taigna vastavalt soovitud koogi tüübile kas plaadile või koogivormi. Kui oleme valinud plaadikoogi, siis ei tohiks ka koogi katet või täidist ära unustada. Kui ahi on piisavalt soe, siis paneme plaadi/vormi ahju.

Kolmas etapp on teistega võrreldes suhteliselt kerge, sest siin teeb põhitöö ahi ning noor koogivalmistaja saab hetkeks hinge tõmmata. Vilunum küpsetaja saab koogi küpsemise aega kasutada selleks, et ära pesta vahepeal küpsetamise käigus tekkinud mustad nõud ning likvideerida muu läbu. Veelgi vilunum küpsetaja laseb selle töö oma abikaasal või lastel ära teha.

Ärge unustage kooki küpsetusaja lõppemisel ahjust välja võtta! Koogi ahjust väljavõtmisel kasutage kindlasti ohutusvahendeid nagu näiteks pajalapid ja -kindad.

Neljas etapp: Lõplik viimistlus.

Nüüd aurab meie köögilaual maitsev kook, kuid see ei ole veel kõik! Helistades lähema tunni aja jooksul saate lisaks... Vabandust, ei olnud praegu see jutt. Laual olev kook on siiski alles toorik, millest tõeliselt maitsva koogi saab peale lõpliku viimistlust.

Kui valisite plaadikoogi, siis nüüd on sobiv aeg tegeleda koogi kattega. Katteks sobivad mitmesugused mõnusad ja magusad toiduained. Vaadake, mida te esimeses etapis oma köögilauale panite ning kasutage seal olevaid toiduaineid. Fantaasiat palun.

Koogi kihidJuhul, kui valisite tordi, siis lõigake saadud koogitoorik pikkupidi pooleks. Vilunum kokk võib ka lausa kolmeks või neljaks lõigata. Niisutage saadud seibid, pange nende vahele head paremat oma varudest ning asetage sibid üksteise peale. Katke saadud torn vahukoore, kohupiima või millegi muuga. Lõpptulemus peaks olema analoogne kõrval kujutatud skeemiga, kus rohekas osa tähistab küpsetatud koogitooriku seibe ning punane osa tähistab head ja paremat.

Kook on nüüd valmis, kaitske seda! Saatke abikaasa ja lapsed teise tuppa ning keelake neil kategooriliselt kööki sisenemine. Vajadusel peitke valmis kook külmkappi või rõdule.

Viies etapp: PIDU!

KookTeil on küll valmis kook, kuid see ei ole sugugi veel serveerimiseks valmis. Selleks, et kooki sööma saaks hakata, tuleb see enne sobiva suurusega tükkideks lõigata. Lõikamise juures on mitmeid reegleid, mida tuleb kindlasti järgida:

  • koogitükkide arv peaks olema suurem või vähemalt võrdne koogisööjate arvuga;
  • koogitükid ei tohiks olla suuremad, kui taldrikud, millelt plaanisite kooki pakkuda;
  • liiga väiksed koogitükid on nõmedad;

Jagage koogitükid sööjatele laiali. Lisaks võib pakkuda ka kuumi või siis karastavaid jooke. Nautige!

Kuues etapp: Koristamine.

Kuna teie olete teinud tõsise töö koogi valmistamisel, siis koristamise võite südamerahuga kellelegi teisele jätta. Vilunum koogivalmistaja kasutas koogi küpsemise aega ning likvideeris köögis suurema läbu ära. Tehke kõik ilusti korda, vähemalt sama korras peaks köök olema kui ta enne koogivalmistamist oli.

Lõpp. Ja teie arvasite, et te ei saa sellega kunagi hakkama...

  1. Üks kommentaar postitusele "Dr. Toompark askeldab köögis: kuidas teha maitsev kook."

  2. Mitu kooki oled oma elus täiesti iseseisvalt küpsetanud?

    kirjutas viiu 24.10.2006 @ 11:26

Kommenteeri postitust