Seenehull hoos!

seened1.jpg

Lõpuks ometi on käes aasta see osa, mis mulle üle kõige meeldib.

Hurraa! Seeneaeg on käes.

Tegelikult korjasin ma seeni juba augustis, aga selle aja kukeseened ja mõned kasepuravikud pole ikka see, kuigi alustuseks käib kah.

Õige aeg on siis, kui ilmuvad riisikad. Kummalisel kombel on riisikaaeg tulnud nii hilja, septembri lõpp ju käes! Tavaliselt on kuuseriisikaid juba augusti lõpus leida, kuid sel aastal lasid nad ennast oodata.

Selle nädalavahetuse seenesaak oli märkimisväärne! Plastämber täis kase- ja männiriisikaid, pealekauba paar kivipuravikku, mõned kuuseriisikad, porgandiriisikaid, sametpuravikke, võitatte ja kukeseeni! Isegi pilvikuid sain, aga vähe.

Mis neist seentest siis saab?
Riisikad kupatan ja soolan, sest soolaseene salat sibulaga on üks minu lemmik. Soolaseeni pole minu arust kunagi küllalt!

Värskelt söödavad seened kuumutasin juba eile õhtul pannil, neist osa panen sügavkülma, osa söön ciabatta ja fetajuustu ning tomatiga, peale värskelt purustatud pipart…

Pilvikud lähevad ka soola koos riisikatega.

Lõpetuseks lisan ühe väga hea pirukaretsepti, mille leidsin Eesti Ekspressist.

Põhja jaoks läheb vaja:
100g toorjuustu
75g võid
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidiseks
0,5l kukeseeni või muid metsaseeni
1,5 dl hapukoort
100 g kitsejuustu
3 – 4 päikesekuivataud tomatit
2 muna
1 väike sibul
mõned kirsstomatid õli maitsestamiseks meresoola ja musta pipart

Valmistamiseks
sega toorjuust pehme võiga. Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu, sega kiiresti tainaks ning suru lahtikäiva koogivormi põhjale ja seintele, pista külmkappi.
Puhasta ja tükelda seened ja sibul, prae neid pannil, lase jahtuda. Samal ajal tükelda päikesekuivatatud tomatid ja kitsejuust. Kata vormis tainas seeneseguga, laota peale kitsejuust ning päiksekuivataud tomati tükid. Klopi munad lahti, sega hulka hapukoor, maitsesta segu soola ja pipraga, kalla vormi ning peale aseta kirsstomatid. Retsept soovitab nad pooleks lõigata, aga mulle maitsesi terved tomatid piruka sees, jäävad mõnusalt mahlased.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes pool tundi.

Retsepti proovisin ma kukeseentega, aga tegelikult võiksid selles pirukas olla hoopis kuuseriisikad või siis nende puudumisel mõned muud, lihtsalt tugevama maitsega seened. Kukeseen jäi lihtsalt maitse poolest lahjaks.

One Response to “Seenehull hoos!”

  1. lipelgas says:

    ma arvan, et pirukaaeg tuleb kätte 2-3 nädala pärast. kui ma tohin kingitud hobuse suhu vaadata, siis palun ainult ühte: mitte seenepirukat :)